Yutmi

1.Bölüm

.1.

NADİR ŞENER HATUNOĞLU

  (matematikçi-bilim uzmanı)

Kutsal kurtuluş savaşımızdan beri, ‘ Kuvvayı Milliye ‘ lâfını duymaktayız. Çevirisini kısaca yaparsak; ‘ Ulusal Kuvvetler ‘ anlamına gelmekte. Ne var ki Kuvvayı Milliye’nin oluşumu, tanımı kadar yalın değildir. Bu yazı dizisinde, Kuvvayı Milliye’nin ne denli önlenemez, güçlü bir oluşum sürecine sahip olduğunu öğrendim.

Ankara’da bulunan, ‘Altın Çatı’ adında bir hasta bakım evinde yatmaktayım. Geçen yıl, Altın Çatı’nın güzel bir geleneği ile tanıştım: Yaş günü kutlaması. Bakım evinin seçkin, kültürlü, aydın bayanlarından biri olan ‘Türkân’ hanımın, 92. (doksan ikinci) yaş gününü kutladık. İstanbul-Çapa öğretmen okulundan mezun. İlkokul öğretmeni olarak çalışmış. Şimdilerde gazete, kitap, dergi okumakla ve bilmeceleri çözmekle, yün örgülerle oyalanmakta. Doğrusunu söylemek gerekirse benim asıl amacım Türkân hanımı anlatmak değil. Ya ne peki?..

Efendim Türkân hanım, birinci dünya savaşının başladığı tarihte, 1914 yılında ‘ Kuvvayı Milliye’ oluşumuna etkin olarak katılmış, isimsiz kahramanlardan birinin kızıdır. Adı: Ahmet HAMDİ ÇELEN (D. 1895-Ö. 1957) Kastamonu-Çerkeş doğumlu.

Kastamonu lisesi son sınıfında iken, birkaç arkadaşıyla birlikte askere gidiyor. Daha bıyıkları bile terlememiş bir yedek subay olarak, savaşa katılıyor. Türkân hanımdan üç yaş küçük olan kız kardeşi, kendi el yazısı ile tuttuğu notları bana verdi. Oradaki bir kayda göre, batum’da yedek süvari subayı olarak, çekilmiş fotoğrafı var.

Ahmet HAMDİ ÇELEN’İN Kuvvayı Milliye macerasını, ikinci yazıda sunacağız. Bir zamanların Milliyet gazetesinde yayımlanan ve ikinci kızı tarafından el yazısı ile güncellenen bu notları, olduğu gibi sunacağız.

Bilindiği ücere ulu önder Gazi Mustafa Kemel ATATÜRK, ‘şapka’ ve ‘kıyafet’ devrimini, Kastamonu’da başlatmıştı. Ahmet HAMDİ ÇELEN’İN macerasını okuduktan sonra, nedenini anladım. A.H. ÇELEN hukukçu olup, iki dönem (7. Ve8.) milletvekilliği yapmıştır.

2.yazıda buluşmak üzere.                                                    nadir.sener@hotmail.com

“1.Bölüm” için 2 Yorum

  1. Öner özaylak Diyor ki:

    Hasretle bekliyoruz.

  2. Necla Aytuna Diyor ki:

    Bireysel tarihin çok önemli olduğunu felsefe hocamız söylemişti. Mutlaka takipte olacağım. Teşekkürler yutmi:-)

Yorum Yazın