Yutmi

BALİ .I.BÖLÜM

Eylül 19 2010

Endonezya’da Minicik Bir Ada, BALİ

Kilometreyi Sıfırlamak

Beni bilenler bilir. Genellikle gezilerden sonra gezi anılarımı yazarım. Ama bu sefer bir değişiklik yaptım. Yazıma gezi öncesi başladım. Neden mi? Bilmiyorum…


Bir sabah uyandığımda, yatakta tavana yapışık yıldızlarıma bakarken, kafama üşüşen düşünceler, beni bilgisayarımın başına sürükleyerek bir haftadır toparladığım Bali bilgilerinin içine bizi de sokacaksın diye kafama silah dayadılar. Bir bakıma iyi de oldu çünkü hiç değilse hem Bali’ye gitmeden önce Bali hakkında bir ön bilgi, hem de bölüm bölüm okumak sizler için daha kolay olacak.

Yatak odamın tavanındaki yıldızlara bakarken kafama üşüşen düşünceler, Bali’ye gitme kararım ile “kilometreyi sıfırlamak” deyiminin ilişkisini anlatmamı istediler. İçimden geçenleri doğru aktarabilmek için önce bu deyimi doğru kullanıp kullanmadığımı anlamam gerekiyordu. Bir araştırdım ki kilometreyi sıfırlamanın birkaç değişik kullanımı var… Örneğin rektifiye işleminden sonra (motorun yenilenmesi işi) kilometre sıfırlanırmış. Bir de mesafe ölçmek için yapılan km sıfırlama işlemi varmış. O da bir yerden bir yere giderken, gittiğin mesafeyi ölçmek için yapılan sıfırlama. Bazen insanlar, arabayı satarken, arabanın değerini yükseltmek için km.yi düşürür veya sıfırlarlarmış ki bu sahtekarlık bence… Arabanın bir de ana km’si varmış, o -sanırım rektifiye dışında- hiç sıfırlanmazmış. Eee doğru ya, sen ne yaparsan yap, o araba ile gidilmiş olan onca yolu gidilmemiş yapamazsın. İşte size “kilometreyi sıfırlamak”la ilgili bir sürü bilgi. Hepsini önünüze saçtım. Artık bu bilgileri bundan sonra yazacaklarımla varın siz kendiniz ilişkilendirin :)) .

İki yıldır yaptığım tüm güzel yolculuk planlarımda hep bir aksilik çıktı. Her seferinde bir yerlerim kırıldı :)) Bu sefer kilometreyi sıfırlayıp, bu yağmur bulutlarını kovalamak istedim sanki :)) Hep şeytan mı benim birtaraflarımı kıracak, bu sefer de ben şeytanın bacağını kırarım gibi geldi. Sevgili dostum Füsun’un dediği gibi KUANTUM KUANTUM :)) İşte böyle karar verdim bu geziye ve çok da fazla düşünmeden aradım Boğaç’ı “Beni de yaz, ben de geliyorum Bali’ye”…

Not: Kilometreyi sıfırlamakla yazılanlar arasında çok bağlantı kuramayanlar üzülmesinler, esas yazdıklarımı bir hafta sonra tekrar okuduğumda sildim çünkü :)) Ama “kilometreyi sıfırlamak” deyimi hoşuma gidiyor. Onun için bu giriş bölümünü silmedim. Belki bundan esinlenip, siz kendi hikayenizi yazarsınız, belki de siz de kilometrenizi sıfırlarsınız, belli mi olur? Hayal gücünüzü kullanın :))

Yukarıdaki haritada işaretli olan yerler bizim gideceğimiz bölgeler.

Sanur, Tulamben, Pemuteran

Ayrıca bu sitedeki harita da bir harika tavsiye ederim bakın;

http://www.wurli.com/bali/images/Maps/Bali-Map.jpg

Hint Okyanusu’nda Bir Küçük Ada

Boğaç’ın gönderdiği gezi programında kalacağımız oteller yazıyordu. Otellerden yola çıkarak kalacağımız yerleri buldum. Bizim konaklayacağımız bölgeler; “SANUR”, “TULAMBEN” ve “PEMUTERAN”. Bu bölgelerin haritalarını ve bu bölge özelliklerini içeren siteleri altta bulabilirsiniz. Bu bölümde öncelikle BALİ ile ilgili ve sonrasında kalacağımız yerlerle ilgili genel basit bilgiler olacak. Boğaç’la konuştuğumda dalış kadar karada da gezip görmek üzere bir program hazırladığını söyledi. Buna çok sevindim böylece ilk gün dalış sonrası gezide neler gördüğümüze bağlı olarak belki ikinci gün de ben tek başıma oralara tekrar gidebilirim veya yeni yerler keşfedebilirim diye düşünüyorum. Nedense bir dalış gezisi olmasına rağmen işin kara kısmı beni daha çok çekiyor bu sefer. Ne şanslı bir insanım ki bu 6. yurt dışı dalışım olacak. Üstelik Maldivler ve Raja-Ampat’dan sonra 3. Hint Okyanusu’na dalışım… Belki de bu nedenle deniz altından çok Bali gibi bir yerde deniz üstünü bu kadar çok merak edişim.

Raja’dan sonra yine uzun bir uçuş noktası Bali. 13 saat… Ama en azından bu sefer uçağımız Ankara’dan kalkıyor buna çok seviniyorum. Bali ile ilgili bilgiler verirken, bu bilgileri ölçek olarak karşılaştırmanız için bizim ülkemizden de örnekler vereceğim. Bir Ankara’lı olarak da tabii ki örnekleri Ankara üzerinden seçeceğim :))

Bali’nin

Yüzölçümü : 5.632 km² (Ankara: 30.715 km2, Polatlı; 3.789km2 )

Para birimi : Endonezya Rupiahı (10 $=90.340 Endonezya Rupiah’sı, 10TL=59.543 Endonezya Rupiah’si)

Resmi dil : Bahaya Endonezya’cadır. Ancak İngilizce genellikle bilinir

Dini: Bali adasının 93.2%’si Hindu geri kalan kesimin çoğunluğu ise Müslüman. Endenozya’nın dini İslam. Papua protestan, Tenggara (orasıda çok büyük sayılmaz) katolik. Ama bütün Endonezya”nın en küçük adası Bali’nin dini Hinduizm. Sağındaki solundaki adalar, şeriattan etkilenen bir dine sahip ama Bali’de din Hinduizim. Bunun için de Bali’yi çok merak ediyorum.

Saat farkı : Lütfen saatlerinizi 5 saat ileri alın.

Sıcaklık : Kasım- Mayıs arasında olan yaz aylarında sıcaklık ortalama 27-35 C Kışın ise sıcaklık 18-25 C arasındadır. Her mevsim yağmur görülür . (LÜFFEN YAĞMUR YAĞMASIN!!!)
Nüfus : 2009 yılı sayımlarına göre 3,551,000 nüfusa sahip ( Ankara: 4,5 milyonun üzerinde… Bali daha mı kalabalık ne?)
Vize : Endonezya Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor. Ancak ülke girişinde 6 ay geçerli olan pasaportunuz ve gidiş dönüş uçak biletinizi göstermeniz yeterli oluyor.

ÖNEMLİ TELEFONLAR Nasıl telefon edilir : 00+90+alan kodu+telefon numarası.

Türk konsolosluğu : Jakarta, Jalan Rasuna Said, Kav-1 Kuningan 12950, Tel: 21 525 6250
Telefon Kodu : 62
Ambulans : 118
Polis : 110

TELEFON KABUSU

Bu telefonlar geçen gün kabusum oldu. Bali’ye vardığımızda dalış bilgisayarımı unuttuğumu gördüm. O da ne. Yalnızca dalış bilgisayarım değil unuttuğum; dalış çantamı ve yutmoğraf makinemi de Ankara’da unutmuşum. Tabii o an yapacak bir şey yok çünkü ekip dalış için otelden ayrılmak üzere. Mecburen o şokla peşlerine takıldım. Dalış bölgesine giderken geçtiğimiz yerleri anlatamam. Egzotik ormanların içinde muhteşem tapınaklar, rengarenk egzotik çiçekler, abartılı ve renkli kostümleri ile dans eden Bali’li kızılar… Rüya gibi… Ve yutmoğraf makinem yanımda değil! Ankara’ya, anneme telefon edip, dalış çantam neyse de (gördüğünüz gibi dalışı şimdiden gözden çıkarmış vaziyetteyim 🙂 ) yutmoğraf makinemi göndermesini isteyeceğim ama bir türlü telefondan 00+90’dan sonrasına geçemiyorum. +90’dan sonra “kimi aramak istiyorsunuz?” diye bir soru çıkıyor ekranda. Seçenekler o kadar hızlı geçiyor ki ben “annem” sözcüğüne bir türlü basıp, üçüncü aşamaya geçemiyorum. Oysa görüyorum, seçenekler arasında “annem”, “canım annem”, “bitanecik annem” gibi seçenekler var. Bir yerli bana yardımcı olabileceğini söylüyor. Sevinerek kabul ediyorum. Başlıyor benim söylediğim telefon numarasını arkası mor bir fonla kaplı bir panoya yazmaya. Her numaradan sonra numaranın yanına beyaz-pembe bir egzotik çiçek yapıştırıyor. Ağır ağır özenle yapıyor bu işi. Ben ise aceleden deliye dönmek üzereyim. Ne de olsa hemen aramalıyım ki yutmoğrafımı kargoya yetiştirsinler :)) Kabus işte, o numara bir türlü bitmiyor… Ve o Yerli, çiçeklerle süsleye püsleye benim numaramı yazmaya çalışırken uyanıyorum. Uyanınca kimi arıyorum dersiniz? Boğaç’ı tabii. Gördüğüm kabus-rüyayı anlatıp, Bali’de rüyada gördüklerimi görmezsek çok bozulacağımı söylüyorum :)) O da merak etmememi, alasını göreceğimizi söyleyip, beni yatıştırıyor. Sen yeter ki yutmoğrafını ve ekipmanlarını unutma diyor.


Gelelim gideceğimiz yerlere;

İlk Durak;

Bali hakkında bilgi topladığımı söylediğimde, Boğaç’ın bana gönderdiği bir program vardı. Bu programa göre size gideceğimiz yerler hakkında bilgi vereceğim.

1st day on November 15th : Arrival at 19.05 Bali time + Transfer & overnight at Parigata hotel in Sanur

Yukarıda da gördüğünüz gibi, ilk konaklama noktamız Sanur’daki Parigata Otel. Burası havaalanına yakın olduğu için sanırım ilk gece burada konaklayacağız. Ve aynı zamanda bu otelde son üç günümüzü geçireceğiz. Bu otel ve bu bölge ile ilgili bilgileri birazdan yazacağım. Şimdilik programı takip edelim istedim.

2nd day on November 16th : Tulamben 2XD + Night Dive 1XD + overnight at Mimpi Resort at Deluxe room in Tulamben

Sanur’daki otelde geceyi geçirdikten sonra ikinci gün TULAMBEN’de iki dalış yaptıktan sonra, geceyi Mimpi Resort’da geçireceğiz. İsteyene bu bölgede gece dalışı var. Pek bir güzelmiş bu bölgede gece dalışı yapmak…

Kalacağımız otelin sitesi; http://www.mimpi.com/tulamben-the-resort.asp

Bu da dalış bölgesi ile ilgili site; http://www.bidp-balidiving.com/eng/location-tulamben/index.html

MIMPI RESORT – TULAMBEN

Tulamben Dalış Bölgesi

3rd day on November 17th : Tulamben 2XD at different location + overnight at Adi Asri at deluxe room in Pemuteran

Ertesi gün yine Tulamben’de dalış yaptıktan sonra geceyi Pemuteran’daki Adi Asri’de geçireceğiz. Çünkü ertesi günkü dalış bölgemiz Pemuteran’da…

Bununla ilgili site: http://www.adiassri.com/index.html

4th day on November 18th : Menjangan 2XD + overnight at Parigata hotel in Sanur + on the way sigh seeing for rice field and Tanah Lot for sunset.

Dördüncü gün pek bir eğlenceli olacağa benzer. Dalış yapacağımız bölge ile ilgili bilgileri alttaki sitede gönderiyorum. Dalıştan sonra Sanur’a döneceğiz. Orada pirinç tarlalarına yapacağımız geziyi ve Tanah’daki gün batımını dört gözle bekliyorum.

5th day on November 19th : Nusa Penida 2XD + overnight at Parigata hotel in Sanur
6th day on November 20th : Manta Point 2XD + overnight at Parigata hotel in Sanur + Garuda Wisnu + kecak dance + Sea food dinner

Beşinci ve altıncı günler de Sanur’dayız. Sanur’da Nusa Penida’da ve Manta Pont’de yapacağımız dalışlar haricinde Garuda Wisnu’yu ziyaret edip, gece kecak dansı izleyeceğiz. İsteyen de yapabilir ayrıca :)). Sanur’la ilgili haritaları ve gideceğimiz yerlerle ilgili fotoğrafları aşağıda görebilirsiniz. Bu arada Bali’de görülesi yerlerden biri de UBUD! Nonediver olarak gideceklere ve de kendime tavsiye ettiğim bölgelerden biri. Özellikle oradaki Maymun Ormanını görmeyi çok istiyorum.

Ubud ile ilgili bilgi:

http://wikitravel.org/en/Ubud

http://www.monkeyforestubud.com

Bali’den sonra görüşmek dileğiyle…

Sevgiler,
Basak

Yorum Yazın